Wysłany: 2008-11-24, 00:00 Boks i wszystko o nim tylko tu
W sobotę niezła gala boksu zawodowego zawalczy kilku Polaków ale walką wieczoru będzie obrona pasu ZME przez Jackiewicza.
Jak obroni tytuł to następna walka prawdopodobnie o mistrzostwo świata WBO tak donosi jego promotor .
Więc trzymamy kciuki aby powalczył i obronił tytuł. A jak wy sądzicie?
_________________ Pewne Uploady maziniopl
RedWarez.org
Wysłany: 2008-11-29, 09:11 JAN ZAVECK- SYLWETKA RYWALA RAFAŁA JACKIEWICZA
JAN ZAVECK- SYLWETKA RYWALA RAFAŁA JACKIEWICZA
Cytat:
Rafał Jackiewicz dla bokser.org: „Pasa nie oddam. Obiecuję.”
29 listopada w katowickim „Spodku” Rafał Jackiewicz (32-8-1, 18 KO) stnie do pierwszego pojedynku w obronie wywalczonego we wrześniu tytułu mistrza Europy wagi półśredniej. Rywalem „Wojownika” z Mińska Mazowieckiego będzie notowany w czołówkach światowych rankingów Jan Zaveck (25-0, 14 KO). Zapraszamy do lektury wywiadu z drugim w historii polskiego boksu zawodowego czempionem Starego Kontynentu.
Michał Koper: Do twojej walki w obronie tytułu mistrza Europy zostało już bardzo mało czasu. Jak będą wyglądały te ostatnie dni przed pojedynkiem? Jak stoisz z wagą? Jeszcze niedawno zostawało ci do zbicia 8,5 kilo…
Rafał Jackiewicz: Jeśli chodzi o wagę, to po treningu mam jeszcze 3 kilo za dużo. Pilnuję się, nie jem słodyczy- będzie dobrze. Ostatni tydzień treningu to szybkość, dynamika, dopracowanie taktyki. Taktykę już mamy dawno ustaloną- trzeba się tylko jej pilnować.
MK: Twój rywal- Jan Zaveck- jak byś go porównał do Jacksona Bonsu, którego pokonałeś we wrześniu?
RJ: Kompletnie różni zawodnicy. Bonsu był niebezpieczny do ostatniej chwili, w każdym momencie mógł mnie znokautować. Zaveck jest inny- wyprowadza dużo ciosów, bije seriami, zamęcza rywala. Jednak ma błędy w obronie, które będziemy się starali wykorzystać.
MK: Głównym architektem twojego sukcesu w starciu z Bonsu był trener Fiodor Łapin…
RJ: Zgadza się. Od samego początku podkreślałem, że choć to ja wychodzę do ringu, moja wygrana z Bonsu była dużym sukcesem mojego trenera, który mnie odpowiednio ustawił, opracował taktykę- a ja się jej trzymałem. Na tę walkę również mamy dobraną odpowiednią taktykę- wiem dokładnie co mam robić, ale wiem też czego robić nie mogę, walcząc z Zaveckiem.
MK: Fiodor Łapin był jednym z tych, którzy twój sukces przepowiadali już dawno. Był jeszcze ktoś, kto tak mocno w ciebie wierzył?
RJ: Moja „Mrówka”… No i oczywiście moi promotorzy, którzy zorganizowali mi walkę o mistrzostwo Europy z Bonsu, mimo że mało kto wierzył, że jestem w stanie ją wygrać. Zorganizowali tę walkę w Polsce i poszły na to spore nakłady finansowe. To również dodawało mi pewności siebie- czułem, że skoro oni we mnie wierzą i organizują mi taki pojedynek, to coś w tym musi być.
MK: Twoja kariera nabrała prawdziwego przyspieszenia po walce z Bonsu, ale uważni kibice boksu już wcześniej dostrzegali, że robisz postępy. Czy według ciebie któraś z wcześniejszych walk była dla ciebie w jakiś sposób przełomowa?
RJ: Ostatnich moich 16 walk. Może w większości były one z rywalami średniej klasy, ale z pojedynku na pojedynek pokazywałem, że stać mnie na coraz więcej, że się uczę… Kulminacja przyszła akurat na walkę z Bonsu.
MK: Według wielu polskich kibiców jesteś faworytem konfrontacji z Zaveckiem, jednak to on, a nie ty jest notowany w ścisłej czołówce światowych rankingów. Na konferencji prasowej usłyszeliśmy, że w razie wygranej z Zaveckiem, realna byłaby nawet walka o pas mistrza świata. O którą federację chodziło?
RJ: Nie wiem i teraz nie ma to dla mnie znaczenia, bo najważniejsza jest sobotnia walka z Zaveckiem. Teoretycznie Zaveck nie jest tak niebezpieczny jak Bonsu, ale ja spodziewam się, że może to być cięższy pojedynek od tego z Bonsu- będzie szybsze tempo, więcej wymian, więcej uderzeń bitych w seriach, nie będę sobie mógł pozwolić nawet na krótka chwilę dekoncentracji.
MK: „Regularnym” czempionem WBA jest teraz Jurij Nużnienko. Myślisz, że jest w twoim zasięgu?
RJ: Absolutnie tak. Pytałem się o tę walkę już trenera. Andrzej Wasilewski też wspominał o rewanżu z Nużnienko. Jestem na ten pojedynek gotowy w każdej chwili. Jeżeli tylko będzie taka możliwość, bardzo chętnie z nim zawalczę. To dobry zawodnik, pierwszy raz biłem się z nim za wcześnie. To była moja piąta walka w karierze, jego ósma, ale wiadomo, jakie mamy teraz rekordy zawodowe. Bardzo chętne zawalczyłbym z nim rewanż, tym bardziej gdyby stawką był pas WBA.
MK: Podobna sytuacja jest z innym twoim byłym rywalem- Michael Jennings jest bliski pojedynku o pas WBO…
RJ: Tak naprawdę z ośmiu walk, które mam wpisane w rekordzie jako przegrane, przegrałem trzy- z Jenningsem, Nużnienko i Bami. To jest trójka zawodników, z którymi faktycznie przegrałem. Ja jednak te walki powinienem toczyć dopiero teraz, kiedy mam wszystko właściwie poukładane w głowie.
MK: Dziękujemy za rozmowę i życzymy udanej obrony mistrzowskiego pasa.
RJ: Pas zostanie u mnie, nie oddam go. Obiecuję.
Michał Koper
jak potoczy się walka dzisiejszego wieczoru?
Plan gali Bullit KnockOut Promotions w Katowicach
Rafal Jackiewicz - Jan Zaveck
(waga półśrednia, tytuł EBU)
Andrzej Wawrzyk - Tomasz Bonin
(waga ciężka, tytuł mistrza Polski)